Objavljeno 17.05.2024.

Vrijeme je da razbijemo mitove o ženskom intimnom zdravlju

Uz sve tabue i zablude koje okružuju žensko intimno zdravlje i daju krivu perspektivu u kritičkim raspravama, teško je odvojiti istinu od mitova.


Intimina vjeruje da osnaživanje počinje obrazovanjem, stoga smo odlučili razotkriti neke od najvećih mitova i otkriti istinu iza nekih od najčešćih tabua koji okružuju žensko intimno zdravlje.

MIT #1: Menstruacija je prljava

ČINJENICA: Menstruacija je normalan dio života - nije sramotna, prljava ili pogrešna. Ona je dio reproduktivnog zdravlja i važan je aspekt života žena. Budući da se menstrualna krv ne razlikuje od bilo koje druge tjelesne sluzi, nema razloga stavljati je u posebnu kategoriju, već radije treba biti prihvaćena kao bilo što drugo vezano uz menstruaciju.

MIT #2: Rasprava o menstruaciji je tabu

ČINJENICA: Sada je važnije nego ikad ukloniti stigmu povezanu s menstruacijom. Menstruacija se dugo smatrala tabu temom, zbog čega se žene osjećaju nelagodno i nesigurno u vezi sa svojim tijelom. Kroz iskrene rasprave o intimnom zdravlju, osnažujemo žene da daju prednost vlastitom zdravlju i žive ispunjene živote.

MIT #3: Korištenje menstrualne čašice nije higijenski

ČINJENICA: Menstrualne čašice izrađene su od medicinskog silikona kako bi se osigurala higijena i sigurnost. Višekratno su upotrebljive, ekološki prihvatljive i nude zaštitu bez curenja, revolucionarizirajući menstrualnu njegu. Mnoge korisnice menstrualnih čašica čak kažu kako su im ublažile grčeve i nelagodu.

MIT #4: Vaginalni miris znači da imate lošu higijenu

ČINJENICA: Vaginalni miris je normalan i može varirati tijekom menstrualnog ciklusa. Na to često utječu hormonalne promjene, znojenje, pa čak i prehrana. Ono što je zaista važno je znati što je normalno za vas. Ako primijetite promjenu mirisa, boje, konzistencije ili količine iscjetka, vrijeme je da istražite. Ako je ta promjena popraćena bolom, svrbežom i slično, onda je to znak da se trebati savjetovati s liječnikom.

MIT #5: Menopauza je kraj intimnosti

ČINJENICA: Istraživanja pokazuju da dvije trećine žena ne osjeća smanjenu intimnu želju tijekom ili nakon menopauze. Intimnost može donijeti sigurnost i utjehu, kako fizički tako i emocionalno, a neke žene zapravo navode da imaju intenzivnije orgazme tijekom menopauze, što znači da je moguće nastaviti uživati u ispunjenom intimnom životu.

MIT #6: Zdravlje zdjeličnog dna je zanemarivo

ČINJENICA: Kao i svi drugi mišići, mišići zdjeličnog dna zahtijevaju redovitu vježbu kako bi ostali zdravi i jaki. Djeluju kao remen za zdjelične organe poput mokraćnog mjehura i maternice, pružajući doživotnu podršku, a mogu utjecati na razne aspekte života i zdravlja, od kontinencije do užitka i intimnosti. Najvažnije što možete učiniti je ojačati mišiće zdjeličnog dna Kegelovim vježbama ili posjetiti ginekologa ili fizioterapeuta za zdjelično dno.

MIT #7: Intimnost tijekom menstruacije nije zdrav

ČINJENICA: Ispostavilo se da intimnost tijekom menstruacije može imati nevjerojatne prednosti; može ublažiti grčeve i djelovati kao prirodno sredstvo protiv bolova. Također može skratiti trajanje menstruacije, jer orgazam ubrzava proces odbacivanja sluznice maternice. S menstrualnom čašicom kao što je Ziggy Cup 2 dizajniranom za ugodno intimno iskustvo u vrijeme menstruacije, ne biste trebali imati razloga propustiti svu tu slobodu.

MIT #8: Urinarna inkontinencija samo je dio starenja

ČINJENICA: Suprotno uvriježenom mišljenju, učestalost urinarne inkontinencije nije ograničena samo na starije osobe, no iako učestalost urinarne inkontinencije svakako raste s godinama, 20% do 30% oboljelih su mlađe žene. Vježbe za zdjelično dno, promjene načina života, a ponekad i lijekovi, mogu značajno poboljšati simptome.

MIT #9: Endometrioza je samo bolna menstruacija

ČINJENICA: Endometrioza je kronična bolest u kojoj tkivo slično sluznici maternice raste izvan maternice, uzrokujući jaku bol u zdjelici, obilne menstruacije, a u nekim slučajevima i probleme s plodnošću. Ovo je više nego samo "loše raspoloženje" i često zahtijeva specijaliziranu medicinsku skrb za dijagnosticiranje i liječenje.

MIT #10: Bolan intimni odnos je neizbježan

ČINJENICA: Bol tijekom intimnog odnosa nije normalna i može ukazivati na niz pozadinskih problema, poput infekcije, hormonalne neravnoteže, pa čak i psiholoških čimbenika. Najbolji način da se dijagnosticira uzrok bolnog intimnog odnosa je posjet ginekologu. Rješenja su često jednostavna i učinkovita, ali uključuju niz lijekova ili promjena u načinu prehrane i života tako da je te upute najbolje prepustiti liječniku.

PR članak




Povezani sadržaj