Kuham i snimam

Objavljeno 17.02.2016.

Čokoladna kugla koja se zalijeva vrućim preljevom

Uoči Valentinova imala sam radionicu na temu deserti za Valentinovo i gotovo svi su ovih dana ludi za čokoladnom kuglom koja ispod svoje sfere skriva desert, a izvana se zalijeva vrućim preljevom.


I mi smo je na radionici napravili i to bez skupih pomagala - uz pomoć balona! Iako možete kupiti polusfere od silikona ili plastične kugle u hobby shopu. Najbitnije je temperirati čokoladu. Ovisno o vrsti čokolade ovisi i kvaliteta dobivene sfere. Ja uvijek koristim čokoladu s minimalno 50% kakaa, jer je stabilnija i čvršća.

Čokolada se temperira tako da u pranoj kupelji otopite ¾ ukupne količine čokolade na maksimalnih 50°C, zatim sklonite s pare i dodate preostalih ¼ čokolade. Ohladite čokoladu na 32°C i spremni ste za rad s čokoladom. 

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Balone napušite do željene veličine, svaki balon umočite u čokoladu i pričekajte da se višak ocijedi. Stavite u hladnjak na minimalno 20 minuta (koristite čašu ili zdjelu za balone). Zatim pažljivo probušite balon i izvadite iz čokoladne sfere. Ako vam rub nije ravan možete ga poravnati pomoću toplog dna ravne posude. Da bi izbjegli tragove prstiju, nosite rukavice.

Ispod sfere možete sakriti mali cupcake, voće, sladoled, mousse kremu ... na vama što ćete odabrati.

Još vam treba vrući preljev. Ovisno što ste spremili ispod kupole, spremite vrući ganache, karamel preljev, umak od voća ili vanilije.

I to je zapravo to! Vrlo jednostavno i zabavno! 

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj