Kuham i snimam

Objavljeno 11.02.2016.

Crêpe Suzette i putovanja oko svijeta

Ako imaš dvadeset i dvije, fizički si spreman, gladan za učiti i biti bolji, pozivam te da putuješ - koliko i što je moguće šire. Spavaj na podu, ako moraš. Saznaj kako drugi ljudi žive i jedu i kuhaju. Uči od njih - gdje god da ideš! - rekao je Anthony Bourdain. I u pravu je. Dosta sam putovala, možda i više nego drugi ljudi, ali želim još. Želim vidjeti sve!


No često želje su jedno, a mogućnosti drugo. Sada sam u godinama kada više nisam spremna samo tko spremiti se i otići, jer obaveze su tu, koje dolaze svaki mjesec i teško je samo tako otići. No dok sam bila mlađa i bez obaveza, bilo je lakše. Današnja mladež nije ni svjesna koliko im se mogućnosti pruža. Doslovno mogu vidjeti i okusiti svijet za male novce.

Kao couchsurfing domaćin imam priliku upoznati ljude iz cijelog svijeta. Zapanjili bi ste se kada bi vam rekla da naš Zagreb svakodnevno posjećuju ljudi iz cijelog svijeta koji u maniri backpackera obilaze cijeli svijet. I ne, ne radi se o imućnim pripadnicima populacije. Većina ih radi godinu dana i štedi za put pa uz pomoć ovakvih platformi proputuju cijeli svijet.

Za tako nešto morate biti malo slobodniji i otvorenijeg pogleda na svijet. Osim Couchsurfing platforme postoji i Home exchange te Work world.

Prva je kao što sam već rekla platforma gdje možete besplatno prespavati kod nekog na kauču ili na podu u vreći, druga je malo kompliciranija ali u pravilu za to morate svi odseliti iz kuće, jer zapravo mijenjate kućus nekom obitelji na vašoj željenoj destinaciji i treća opcija je da otputujete na duži period recimo na Novi Zeland, kao što je to Steve napravio, moj couchsurfing gost. On i njegova djevojka prijavili su se za rad na farmi putem world work stranice i tako dobili besplatan stan i hranu, ponegdje i zaradili koji dolar, no iskustvo koje su imali se ne može kupiti. Proputovali su cijeli otok, vidjeli sve što se vidjeti dalo i to za zaista maleni budžet.

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Bez obzira na koju vrstu putovanja se odlučili, kada se vratite pišite o tome. Zapišite dojmove, zapišite što ste vidjeli, probali, doživjeli, jer nikada ne znate kada će vas, na primjer, memory chip u glavi napustiti :D pa ćete se tako prisjetiti svojih putovanja. Ili ćete pokazivati unucima svoje avanture i tako ih inspirirati... Razvijte digitalne slike, napravite kolaž s ponekim suvenirom ili crticom s putovanja... neka ne ostane sve samo na fejsu!

A sad vratimo se na Steva i njegovo gostovanje. Moje pravilo je da, ako već odsjedaš kod mene, moraš spremiti jelo iz zemlje iz koje dolaziš. Tako moja mala kuhinja na jedan dan postaje bilo koji kutak svijeta. Steve nije baš vičan kuhanju, ali zna napraviti palačinke.

Spremio je Crêpe Suzette, palačinke u umaku od naranče i likera od naranče, koje se inače tradicionalno spremaju za blagdan Svijećnice "Chandeleur ". Nakon što smo proveli dan gledajući karneval i jedući krafne, taman nam je ostalo mjesta za palačinke!

PALAČINKE:
4 jaja
1 prstohvat soli
500 g brašna
4 žlice šećera
1 l mlijeka
1 žlica ruma
1 vrećica vanilije
3 žlice otopljenog maslaca
Ispecite palačinke. 6 komada vam treba za recept s umakom, ostale možete pojesti sa Nutellom :D

UMAK:
2 naranče
2 limuna
120 g šećera
125 g maslaca
2 velike žlice likera Grand Marnier 

Šećer otopite, naranče i limun ocijedite, sok prelijte na dobivenu karamelu, dodajte maslac i na kraju liker. Stavljajte jednu po jednu palačinku u dobiveni umak pa ocijedite i složite na tanjur. Na kraju ostatak od umaka prelijte po palačinkama!

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj