No, privlačnost jagode ne leži samo u njezinom nenadmašnom okusu, naime jagode imaju brojne prednosti:
- U pučkoj medicini jagoda se koristi za jačanje cijelog organizma, ona je odličan izvor antioksidansa i vitamina C koji jača imunitet (jedna porcija jagoda daje više vitamina C od jedne naranče) i time štiti tijelo od raka.
- Jagoda sadrži puno kalija koji dobro utječe na živčani sustav i na bubrege te sprečava visoki tlak.
- Također sadrži kalcij i fosfor koji su dobri za kosti, magnezij koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo koje daje energiju mišićima.
- Odličan je izvor vitamina K, mangana, kao i folne kiseline, kalija, riboflavina, vitamina B5 i B6, bakra, magnezija, omega tri masnih kiselina, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.
- Oblog od zdrobljenih listova jagode povoljno djeluje na upale i pogoduje izlječenju manjih rana.
- Jagodin se plod koristi protiv skleroze krvnih žila i povišenog tlaka, jer poboljšava krvnu sliku, snizuje kolesterol i regulira krvni i srčani tlak, a pomaže i protiv upala zglobova koje mogu odvesti do artritisa.
- Dobre su za zdravlje očiju, antioksidansi u jagodama sprečavaju stvaranje mrena, a vitamin C štiti oči od UV zraka i jača rožnicu i mrežnicu.
- Dobre su za kožu, vitamin C je važan i za stvaranje kolagena koji pojačava elastičnost i otpornost kože, čime usporava bore. Jagode se često koriste i u kozmetici kao blagi piling ili maska kod masne kože, sklone upalama i aknama. jer čiste kožu, skidaju gornji sloj mrtvih stanica i smanjuju pore.
- Jagode su bogate određenom vrstom B-vitamina koji je važan za pravilan razvoj fetusa u ranim stadijima trudnoće, stoga se preporučuju i trudnicama i ženama koje planiraju začeće.
- Jedan su od najstarijih poznatih afrodizijaka.
Eto, bilo da se želite suprotstaviti višku kilograma ili jednostavno samo ojačati svoj imunitet: zdravlje se nalazi nadohvat ruke - u slasnoj, mirisnoj zdjelici jagoda.
P.S. Sve gore navedeno vrijedi samo za svježe jagode, zamrzavanjem gube većinu svojstava.
Foto: sxc.hu
I.T.