Iako mnogobrojne trudnice tijekom trudnoće imaju posebnih želja kada je u pitanju hrana, postoje neka pravila kojih bi se trebale pridržavati. Tijekom trudnoće se povećava potrošnja određenih hranjivih sastojaka pa je od velike važnosti unositi ih u organizam kroz hranu.
U prva se tri mjeseca preporuča ista količina hrane za objed kao i prije trudnoće, jer je embriju za razvoj u tom razdoblju potrebno minimalno energije. Tek je od četvrtog mjeseca potrebno povećati unos kalorija u organizam za oko 300 kalorija.
Potrebno je izbjegavati grickalice, slatkiše i brzu hranu, jer od ovih namirnica možete povećati svoju kilažu, a to može dovesti do mnogih komplikacija.
Zdrava prehrana u trudnoći sastoji se od vitamina, minerala, ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Izvor vitamina i minerala krije se u svježem voću i povrću, a bjelančevina u mlijeku i mliječnim proizvodima. Potrebu za ugljikohidratima zadovoljiti ćete konzumacijom tjestenine, krumpira, žitarica i kruha. Dok se dodatni vitamini kriju u mesu, ribi i jajima.
Za bebino zdravlje važnu ulogu ima i folna kiselina koja se krije u listovima zelenog povrća. Što se tiče vegetarijanske prehrane u trudnoći, bitno je da trudnice nadoknade hranjive sastojke iz mesa.
Savjetuje se izbjegavanje konzumiranja kave i kofeinskih napitaka, dok je poželjno piti prirodne sokove i biljne čajeve te vodu.
Svakoj je budućoj majci najvažnije zdravlje njezine bebe, a umjereno povećanje tjelesne težine znak je zdrave trudnoće.
Foto: sxc.hu
A.Đ.