Objavljeno 19.10.2013.

Ukusni jesenski recepti s bundevom

Nije li nam priroda upravo u jesensko-zimskom periodu podarila niz povrtnica, među kojima je i bundeva, samo je treba znati iskoristiti. Jeste li već upoznali sve draži slatke vladarice zdravlja i ljepote. Ovo povrće sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E.


Ovo ukusno povrće smiruje nervozu i pospješuje san, a njegova prisutnost na stolu učinkovito pomaže u rješavanju problema upale debelog crijeva, začepljenosti i hemeroida. Osima niza zdravstvenih prednosti za organizam bundeva će oduševiti vaša nepca.

VALJUŠCI S BUNDEVOM

Sastojci: 800 g bundeve, 2 žumanca, 250 g brašna, sol, papar, naribani muškatni oraščić, 300 g mladog špinata, 100 g maslaca, 80 g parmezana.

Priprema: Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, narezati bundevu na kockice i peći oko 40 minuta. Kada se ohladi izmiksajte bundevu i zamjesite sa žumancem,brašnom i začinima. Žličićom oblikujte valjuške i kuhajte ih oko 10 minuta u slanoj vodi.

Špinate operite te ga dodajte na već lagano poprženi maslac i začinite. Skuhane valjuške pomješajte sa špinatom i pospite naribanim parmezanom.

TJESTENINA S BUNDEVOM

Sastojci: 500 g bundeve, 1 glavica luka, 100 g pršuta, 2 žlice biljne masti, 150 ml temeljca, sol, papar, 600 g tjestenine, 250 ml vrhnja za kuhanje, 1-2 žlice jestivog škroba, 2 žlice parmezana, 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina.

Priprema: Bundevu narežite na kockice, a očišćen luk i pršut narežite na trakice. Luk i bundevu pržite oko 15 min u tavi na biljnoj masti pa dodajte pršut. Nakon toga dodajte temeljac i začinite, a u drugoj posudi skuhajte tjesteninu. Bunedvi izvadite iz tave, a u temeljac dodajte vrhnje za kuhanje i ako je potrebno dodatno zgusnite škrobom. Tjesteninu servirajte s bundevom i prespite umakom te po želji pospite peršinom i parmezanom.

PITA OD BUNDEVE
Sastojci: 200 g brašna, 1 jaje, 140 g maslaca, sol.
Za nadjev: 400 g bundeve, 2 crvene ljute papričice, 1 češanj češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, 150 ml bijelog vina, sol, papar, peršin.

Priprema: Brašno i prstohvat soli pomješajte na radnoj površina, na sredini napravite udubljenje u koje ćete staviti jaje i maslac. Zamjesite glatko tijesto, oblikujte i umotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na 30 min.

Pećnicu zagrijte na 200 srupnjeva, kalup (promjera 20 cm) premažite i u njega stavite tijesto koje ste prethodno razvaljali tako da bude malo veće od kalupa. Bundevu narežite na tanke ploške, ljutu papričicu na tanke kolute i češnjak usitnite pa zajedno propirjajte na maslinovom ulju. Ulijte bijelo vino, poslite i ostavite da vrije oko 5 minuta. Gotov nadjev raspodjelite na tijesto i pecite oko 25 min. Kada se pita ohladi po želi pospite peršinom.

Dobar tek!

Foto: sxc.hu




Povezani sadržaj